Članak objavljen: 08.08.2013. u 08:57

Fojničanin Hadži Našid ispostio 71 ramazan

S obzirom na to da posti od 12. godine, 83-godišnji hadži Našid Zulum iz fojničkog naselja Otigošće do sada je ispostio 71 ramazan. To znači da je doživio da za svog života isposti ramazane u svim mjesecima u godini, i to po dva puta.


Kaže da je najsretniji upravo kada posti te da je prije nekoliko godina, obavljanjem hadža, ispunio još jednu veliku životna želju.

Namaz uz petrolejku

Prisjećajući se ramazana iz djetinjstva, hadži Našid govori da u tom periodu nije bilo struje te da su teravih-namazi klanjani uz lampu petrolejku. Iftari su, kako kaže, bili dobri, jer je njegova porodica uvijek imala stoku, tako da je na "tavanu bilo mesa, u magazama svega".

- Čekajući iftar, mi djeca izlazili smo na brdo iznad sela, čekajući da pukne top u Paležu u općini Kiseljak. Nekada nismo ni znali da je ramazan završen, pa bismo i dalje postili, jer nije bilo vaktije, takvima, radija i televizije kao danas - kaže ef. Našid.

Bajram-namaze, prisjeća se dalje, klanjali su u kreševskom džematu Crnići. Namaz je predvodio njegov otac, s obzirom na to da je završio je medresu u nekadašnjoj zgradi Općine u Fojnici.

Najljepša odjeća

- Na sedmicu ranije pripremali smo se za Bajram. Čistila se i uređivala kuća, kupovala i pripremala najljepša odjeća, svi bili sretni i veseli. Posjećivali su se prijatelji, komšije i rodbina. Čini mi se da su se ljudi tada družili više nego danas. Običaj je bio da djeca starije poljube u ruku, a onda su dobivala poklone - suhe smokve, voće, bombone i pokoju paru - zaključuje Zulum, koji penzionerske dane provodi sa sinom Asimom, snahom Zahidom i dvoje unučadi, Harisom i Adnanom.

Musafiri na konaku  i po dvije sedmice
 
- Moj rahmetli babo u našoj je kući klanjao teraviju. S amidžama i njihovim porodicama, znalo nas je biti i po trideset, u dvije kuće. Znalo se ko šta radi i vladala je sloga. Kroz naše selo vodili su putevi iz doline Neretvice u Fojnicu i Visoko i obratno, tako da smo imali i treću kuću, u kojoj su boravili musafiri (gosti). Tu su spavali i nosila im se hrana, a neki su zimi i po dvije sedmice tu boravili - prisjeća se Zulum.

 

 

 

izvor:avaz.ba
Članak objavljen: 08.08.2013. u 08:57
Facebook Komentari
Glam Blam sedmice
Glam je SFF, a Blam naravno - Maldivi!
Kontakt
[email protected]
[email protected]
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača. developed by: WEBSITE.BA